Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş Ağrısı Nedir?
Ağrı için yapılan genel tanımlama; oluşmuş veya oluşmak üzere olan doku harabiyeti nedeniyle duyulan-hissedilen olumsuz, istenmeyen duyumsal veya duygusal durum şeklindedir. Aynı tanımı diş ağrısı için yaparsak; dişin dokusunda veya çevresinde gelişmiş ağrıdır.
Diş ağrıları bazen hafif düzeyde bazen de ilaç kullanarak bile kontrol altına alınamayacak şiddette seyredebilir. Hafif seyreden diş ağrılarının genellikle basit diş eti iltihabından kaynaklandığı düşünülür ve kişinin evde kendi imkanlarıyla kontrol altına alabileceği şekilde düşünülür.
Kişinin gündelik hayatını etkileyen ve daha ağır şekilde seyreden diş ağrıları, bir diş hekimi tarafından tedavi edilmeyi gerektiren ağrılardır. Diş ağrıları genellikle hafif seyrederek başlar; erken dönemde tedavisi yapılmadığında daha ağır ağrılara kaynaklık ederler.
Diş Ağrısı Neden Olur?
Dişin orta kısmında kan damarları, sinirler ve dokulardan oluşan Pulpa adı verilen yumuşak bir doku bulunur. Bu alandaki sinirler vücuttaki en duyarlı sinirlerdendir. Bu nedenle bu sinirler enfekte olduğunda (apse) diş ağrısı hissedilmeye başlar.
Diş ağrısı değişik nedenlere bağlıdır. İlk akla gelen neden diş çürükleridir. Dişler çoğunlukla özensiz veya yetersiz ağız hijyeni koşullarında çürümeye başlar. Ağız içindeki bakteriler, yetersiz bakım yapılan durumlarda dişin dışını kaplayan koruyucu mine tabakasını zayıflatarak çürütür. Diş çürükleri yeterli bakım yapılmasına rağmen kalıtsal nedenlerle de gelişebilir.
Diş Ağrısına Neden Olan Faktörler
- Diş çürükleri ve dişte gelişen enfeksiyonlar (apseleri)
- Periyodontal (Diş eti) hastalıkları
- Diş minesinin aşınması
- Dolgu hasarları
- Gömük ve kırık dişler
- Sakız çiğneme, diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi ritmik hareketler
- Yeni çıkan veya 20 yaş gibi dişlerin çıkması
- Ortodontik tedavi (Diş telleri)
- Sinüzit
Diş Ağrısının Belirtileri?
- Ağız içi veya yüzde gelişen şişlik
- Diş eti kanamaları
- Soğuk-sıcak hassasiyeti
- Soğuk veya sıcak uygulamayla azalan ağrı
- Ağız açmada sınırlılık
- Ateş veya baş ağrısı
- Diş ağrılarının genellikle gece ortaya çıkmasının nedeni yatar vaziyette iken kan basıncının başımızda artmasıdır
Diş ağrısının görülme şekilleri de farklılık gösterebilir. Bazen zonklama tarzında bazen sabit tempoda diş ağrısı hissedilebilir. Bazen ağrı bası uygulandığında veya ısırma ile ortaya çıkabilir. Diş çürükleri kahverengi ya da beyaz bir nokta şeklinde ortaya çıkabilir.
Diş çürümelerinde genellikle ilk belirti tatlı, çok sıcak veya soğuk gıdalar alındığında ağrı hissedilmesidir. Ağrı şiddeti azalabilir veya artabilir. Aniden ortaya çıkabilir ve geceleri artabilir. Ağız içindeki dolgunun düşmesi ve dişin kırılması akut (ani) ağrıyı başlatabilir. Ağrının hangi dişlerde olduğunu tespit etmek bazen zor olabilir. Ağrı alt çenedeki dişlerdeyse ağrı kulaktan geliyormuş hissi uyandırabilir. Ağrı üst dişlerdeyse, elmacık kemiklerinden, alın arkasındaki hava boşluklarından geliyor gibi hissedilebilir. Enfeksiyon bölgesi dişe yakınsa ağrı daha çok hissedilir ve baskıyla ağrı artar.
Dişi saran diş etinde şişlik görülebilir. Bununla birlikte ateş veya baş ağrısı gelişebilir. Enfekte olan dişte kötü koku veya akıntı görülebilir. Dişlerin birbirine temasıyla ağrı artabilir. Diş ağrısına nefes alma ve yutmada sorun ekleniyorsa hemen diş hekimine başvurulmalıdır.
İki günden fazla süren diş ağrısı daha da şiddetlenerek artıyor, ağız açıldığında ateş, kulak ağrısı hissediliyorsa, ağıziçi ve yüzde şişlik oluyorsa mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş apselerinin teşhis ve tedavisi doğru şekilde yapılırsa, enfeksiyonların yüze ve kafatasına yayılması önlenir.
Diş Ağrısında Tedavi Nasıl Olur?
Diş ağrısı tedavisi ilk hissedildiğinden itibaren diş hekimine başvurulmalıdır. Ağrının nedenini tespit etmek tedavi için önemlidir. Diş hekimi tarafından yapılan muayenede dişler, diş etleri, çene, dil, başta olmak üzere tüm ağız içi, boğaz, sinüsler, kulaklar, burun ve boyun gözden geçirilir. Böylelikle ağrının nedeni daha kolay tespit edilir. Gerekirse panoramik röntgen ile tanı daha kolay konulabilir.
Çürük nedeniyle gelişen ağrıda çürük dolgu yapılarak tedavi edilir. Enfeksiyon sinirlere ulaştıysa kanal tedavisi gerekebilir. Dişin kök kısmına inen bakteriler enfeksiyona neden olur.
Ateş, çenede şişme gibi belirtiler geliştiğinde antibiyotik tedavisi başlanabilir. Gerekiyorsa diş eti tedavisiyle birlikte ağız ve diş temizliği yapılabilir. Giderek artan diş ağrısında, evde uygulanan tamamlayıcı ağrı tedavileri yeterli olmaz. Bu çözümler uygulandığı halde ağrı kısa süre içerisinde hafiflemezse, 1-2 günden daha uzun sürerse, ağrı çok şiddetliyse, ağız tamamen açıldığında ateş, kulak ağrısı veya acı artıyorsa, ağız veya yüzde şişlik gelişirse en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler
- Tuzlu su veya oksijenli su ile gargara yapmak,
- Ağrılı bölgeye buz uygulaması,
- Yüksek yastık kullanımı,
- Ağrıyan tarafla çiğneme yapılmaması,
- Yumuşak yiyecekler tüketimesi,
- Tatlı tüketiminden uzak kalınması,
- Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek-içecekler tüketilmemesi,
- Ağrı kesici kullanımı,
- Karanfil yağı veya vanilya özü uygulanması,
- Sarımsak macunu yapılması.
Diş Ağrısı Nasıl Engellenir?
Diş ağrılarının en önemli nedeni diş çürümesi olduğu için, öncelikle ağız hijyenine özen göstermek en önemli tedbirdir. Bununla birlikte aşağıdaki basit önlemleri uygulayarak diş ağrısı önlenebilir :
- Düzenli olarak diş fırçalamaya özen göstermek,
- Gerektiği her durumda diş ipi kullanmak,
- Her ne kadar ağız içi bakıma özen gösterilse de 6 ayda bir diş hekimine danışmak,
- Tedbir olarak ta şekerden fakir gıdaları tercih etmek.
Diş Çürüğünün Zararları
Çürük dişin vereceği zararları bir meyvenin sepetteki tüm meyveleri çürütmesi gibi düşünebiliriz. Gerekli tedavi yapılmadığı takdirde çürüme devam ederek komşu dişlere de sıçrayabilir. Dişin çürümesine yol açan bakteriler sadece bir dişle durmayacaklardır. Siz önleminizi almadığınızda diğer dişlere de sıçrayacaklardır.
Dişlerin kökü çene kemiğine gömülü olduklarından dişte meydana gelen ağrı hızlıca beyinde hissedilir. Ayrıca özellikle ön dişlerdeki çürükler sosyal hayatı olumsuz etkiler ve psikolojik olarak insanı rahatsız eder. Çürük dişin oluşturacağı zararlar genellikle şunlardır;
- Baş ve kulaklarda ağrı hissi,
- Ağızda kötü koku oluşması,
- Diş eti hastalıklar,
- Diş kayıpları veya bozuklukları,
- Besinler tam olarak çiğnenemediği için sindirim problemleri,
- Konuşma bozuklukları.
Çürük Diş Boğaz Ağrısı Yapar mı?
Dişteki çürük, pulpaya ulaşırsa enfeksiyonla mücadele başlayacağı inflamasyon gelişir. Bu şekilde apse ve boğaz bölgesinde şişlikler görülebilir. Hastanın boğaz ağrısı başlayabilir. Bu durumda hemen diş hekimine gidilmelidir.
Çürük Diş Çekilmezse Ne Olur?
Diş çürüğü nedeniyle diş hekimine başvuran hastaların en çok sordukları soru çürük diş çekilir mi? sorusudur. Çürük bir dişin çekilmesi için tedavi ile kurtarılamayacak durumda olması gerekir. Dişteki çürüğün geldiği aşamaya göre tedavi yöntemi değişmektedir. Diş hekimi öncelikle ağızdaki dişin ağızda kalması yönünde tedavi planı yapacaktır. Fakat bu başarılamazsa dişin çekilmesi en son çare olarak düşünülür.