İmplant Mı, Protez Mi?
Yapılan araştırmalar bize 35 yaş üzeri yetişkinlerin farklı nedenlerle (Enfeksiyon, travma, yanlış tedavi, vb) %70’inin en az bir dişini kaybettiği gerçeğini söylüyor. Tabii ilerleyen yaşlarda doğal olarak diş kayıpları artıyor. Özetle her yaşta diş kaybı yaşamak olağan hale gelmiştir.
Diş kayıplarınızın tedavisi için implant ve protez tedavileri arasında seçim yapmak zorunda kaldınız ve karar vermekte zorlanıyorsunuz; şimdi doğru adrestesiniz. Bu yazımızda sizlere dental implant ve protez tedavileri arasındaki farkları detaylı bir şekilde size aktararak; sizin için en doğru tedaviye karar vermenize yardımcı olmaya çalışacağız.
Diş Kayıpları Neden Olur?
Dişlerin kaybına veya kalıcı hasar görmesine neden olabilecek durumlar şunlardır:
- Yetersiz ağız bakımı
- Çürük dişler
- Diş Eti (Periodontal) hastalıkları
- Travmalar (Yaralanma veya kazalar)
- Dengesiz veya eksik beslenme
- Genetik faktörler
- Tütün ürünleri veya alkol kullanımı
Diş kaybıyla birlikte insanlarda hem fonksiyonel (işlevsel), hem de estetik zorluklar ortaya çıkabilmektedir. Yeme-içme sırasında ısıramamaktan kaynaklanan fonksiyonel problemlere, çene kemiğinin erimesi, çiğneme ve sindirmedeki ikincil sorunlar eşlik eder. Konuşurken kelimelerin tam olarak telaffuz edilememesinden kaynaklanan eksik anlaşılmanın getirdiği olumsuz sonuçları da eklersek yaşananların fonksiyonel boyutu anlaşılabilir. Eksik dişlerin psikolojk boyutu da ele alınması gereken önemli bir başlıktır. Çünkü gülümseyememenin getirdiği psikolojik sonuçlar, duygusal olarak hastaları bazen fonksiyonel sorunlardan daha fazla etkilemektedir.
Bu durumda, hem boşluğu doldurmak hem de diş fonksiyonlarını normal haline getirmek için iki farklı alternatif tedavi tercihi önümüze çıkar: Dental implantlar ve protezler. Hangi tedavinin uygulanacağı hastanın kendine özel durumuna bağlıdır. Eksik dişi olanların yapması gereken ilk şey bu boşlukları mutlaka doldurulması gerektiğine ikna olmalarıdır.
Bu kararı verirken zaman kaybederseniz yeni kayıplarına da açık kapı bırakırsınız. Bundan sonrası bu boşlukların nasıl doldurulacağı? sorusuna verilecek doğru cevabın bulunmasıdır. Bu yazıda, ağzımızda oluşan boşluğa implant mı protez mi yapılacak? sorusuna verilecek en doğru cevabın nasıl bulunacağına dair dikkate alınması gereken faktörleri irdeleyeceğiz.
Diş eksikliklerinin tedavisinde implantlar da köprü protezleri de uzun yıllardır tercih edilmekte ve güvenle uygulanmaktadır.Bu iki tedavi yönteminden birinin diğerine göre her koşulda üstün olduğunuu söylemek mümkün değildir. Her iki yaklaşımın; farklı hastalarda, farklı durumlarda birbirine göre avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırmak gereklidir.
Günümüzde implantlar gittikçe yaygınlaşsa da, protezle kıyaslama yaparken kararsız kalmak sürecin doğasında vardır. Doğru kararın verilebilmesi için en önemli eşik; tedavilerin avantaj ve dezavantajlarının kişiye özel değerlendirmenin objektif, tarafsız şekilde yapılmasıdır.
Dental İmplantlar
Diş (Dental) implantları eksik dişler nedeniyle ağzımızda oluşan boşluğa uygulanan yenilikçi, çağdaş ve sağlıklı bir çözümdür. Dental implantlar, genellikle titanyumdan (Az da olsa zirkonyum) üretilirler. Fonksiyonel olarak vida benzeri suni (yapay) diş kökleridir. Dental implantlar, doğal diş kökleri gibi çene kemiği ile kaynaşarak güçlü bir fiziksel altyapı oluştururlar. Çene kemiğine, lokal (bölgesel-kısmi) anestezi yapılarak, bu amaca özel üretilen cihazlar yardımıyla ve cerrahi yöntemlerle yerleştirilirler. Bu köklerin üstüne takılan porselen veya zirkonyumdan üretilen dişler dışarıdan bakıldığında doğal dişlerimiz gibi görünürler. Fonksiyonel olarak ta doğal dişlere en yakın sonuçlar alınmaktadır.
Titanyum insan biyolojisine oldukça uyumlu bir malzemedir. Dental implantlar, eksik diş tedavisinde, diş ve diş etlerini koruma açısından oldukça başarılıdır. Dental implantlar, konuşma, çiğneme ve gülüş estetiği açısından çok uyumlu sonuçlar verir. Doğru bir bakımla, ömür boyu kullanılabileceği garanti edilen tek diş tedavisidir. Dental implantlar, protezlere (Damak) göre daha yüksek maliyetlidir. Fakat ömür boyu kullanılacağı hesaba katılarak uzun zamana bölündüğünde başlangıçtaki yüksek görünen maliyetini karşıladığı görülebilir.
Dental İmplantların Uygulama ve Tedavi Süreci
Dental implant tedavileri; genellikle bir kaç aşamadan oluşmaktadır. Seyrek te olsa implant ile üzerine yapılan dişin aynı gün takılması mümkündür. Fakat bu seçenek her hastaya uygulanacak kadar yaygın değildir. Diş hekimi bir implantı ortalama olarak 10-20 dakika içinde yerleştirebilir. Çoğunlukla hastalar ertesi gün çalışmaya veya diğer aktivitelerine başlayabilirler. Bu aşamadan sonra ağız içindeki dikişler alınır. Kendiliğinden eriyen dikiş (sütur) atıldıysa buna da gerek duyulmaz. İmplant uygulamasının uzun sürmesine neden olan aşamaya geçilir.
Bu aşama implant ile çene kemiğinin birbiriyle kaynaşması (osteoentegrasyon) beklenir. Bu süre ortalama 3 aydır. Çene kemiği eriyen hastalar, genel sağlık durumu özellik taşıyan (Şeker hastaları, hormon alımı, vb) daha uzun süre bekleyebilirler. Bu süre bazen 6-12 ayı bulabilir. Bundan sonrası implantın üstüne yapılacak dişin yapılacağı aşamaya geçilir. Bu amaçla önce implant ile üzerine yapılacak dişlerin arasında uyumu sağlayacak parçalar ağıza yerleştirilir. Bu süre de ortalama 5-10 gündür. Bundan sonra artık ölçü alma zamanı gelmiştir. Ölçü alındıktan sonra 5-15 gün arasında kalıcı dişler ağıza takılır.
Dental İmplantların Avantajları
Dental İmplant Tedavileri Komşu Dişleri Etkilemez
Ağız ve diş sağlığı dikkate alınarak dental implant mı yaptırmalı protez mi yaptırmalı? sorusuna verilebilecek en gerçekçi cevap tabii ki dental implanttır. Protez diş tedavilerinde en sık uygulanan yöntem köprü tedavileridir. Köprü tedavileri uygulanırken komşu diğer dişlerde yapılan aşındırmaların verdiği zararı hesaba katmalıyız. Köprü tedavileri uygulanırken protez boşluğa yerleştirilirken komşu dişleri buna uygun hale getirmek için kesilir. Protez diş, yanlardaki komşu iki dişin üstüne yapıştırılır. Buna karşın implantüstü protezin yerleştirilmesi için buna ihtiyaç yoktur. Bu yüzden implant ile protez tedavileri arasındaki en önemli avantaj komşu diğer dişlerin zarar görmemesidir.
Dental İmplantlar Ömür Boyu Garantilidir
Kullanım süresini ele aldığımızda implant ve protez uygulamaları arasında oldukça önemli bir fark ortaya çıkar. Protez uygulamaları, kişisel ağız içi bakım ve uygulama kalitesine bağlı olarak ortalama 5-10 yıl arasında değişir. Tedavinin süresini belirleyen en önemli diğer kriter de protezin bağlandığı komşu dişlerin sağlamlığıdır. Buna karşılık implant uygulamlarında kök kısmı için ömür boyu garanti verilir. Genellikle bu konu yapılan tüm tedavinin ömür boyu garantili olduğu şeklinde yorumlanır. İmplant üstü protez ya da zirkonyum kaplamalar da kişisel bakım başta olmak üzere pek çok faktöre bağlı olarak ağızda kalır. Bu nedenle ömür boyu garanti verilemez.
İmplant Doğal Dişlere En Fazla Uyum Gösteren Alternatiftir
İmplant mı protez mi? sorusunun cevabını belirleyen bir başka kriter ise ağız içinde hissedilen doğallık hissi ve uyumdur. İmplant dişler tamamen doğal ve estetik bir görünüm vaat eder. İmplantüstü dişler, uygulanmadan önce boşluğun ve kemik yapısının ölçüsü alınarak uygulanır. Protez dişler komşu diğer dişlere yapıştırıldığından doğal bir görünüm yakalamak daha güçtür. Buna ek olarak proteze destek olan komşu dişler çürüdüğünde protez dişlerin doğallığı da bozulacaktır.
İmplantlar Fonksiyonel Yönden Kusursuzdur
İmplant ile protez uygulamalarını karşılaştırıken fonsiyonelliği de dikkate almak gereklidir. Protez dişler kayıp diş yerine eskisine en yakın bir konumda yerleştirildiğinden genellikle hastaya yabancı hissini yaşatırr. Bu uyumsuzluk çiğneme ve konuşma sırasında hastaların doğal dişleri gibi bir konfor elde edememesine neden olur. Buna karşın implantüstü dişlerde böyle bir risk yoktur. Ağızla oldukça hızlı uyum sağlayan implantüstü dişler, doğal dişler kadar işlevseldir.
İmplantların Bakımı Kolaydır
İmplantüstü dişlerin bakım ve temizliği doğal dişlerimiz gibi kolaydır. Rahatça fırçalanarak temizlenebilir.
İmplantlar Kemik Kaybını Önler
İmplantlar sadece çene kemiğini korumakla kalmaz, doğal kemik dokusunu uyarır ve korurlar. Çene kemiğine yerleştirilen vidalar sayesinde normal basıncı yüklenen çene kemiği zaman ilerledikçe güçlenir.
Köprü Protezlerin Avantajları
Uygulama Kolaylığı
Uygulama protokolü 5-15 gün arasında planlanacak bir kaç ziyaretle tamamlanabilir. Cerrahi işlem gerektirmez. İmplant tedavilerinde bu süre bazen 12 aya kadar uzayabilir. Ayrıca implant tedavilerinde hem cerrahi uzmanı hem de protez uzmanı sürece dahil oldukları için mesleki uyum da gerektirir.
Komplikasyon Riski Düşüktür
Tedavi sırasında cerrahi işlem yapılmadığı için komplikasyon riski yoktur. İmplant tedavilerinde bölgesel anestezi yapılarak cerrahi işlemler yapıldığı için düşük te olsa enfeksiyon riski barındırmaktadır.
Tedavi için çene kemiği erimesi engel değildir
İmplant tedavileri için çene kemiğinde belirli yoğunlukta kenik bulunması gereklidir. Bu yoğunluk bulunamazsa cerrahi daha komplike hale gelir ve süre uzar. Fakat protez tedavileri için böyle bir ön koşul yoktur.
Ekonomiktir
Yaşa bağlı olarak köprü protezleri belirli sürelerde değiştirilmesi gerekirse de başlangıç maliyetleri implant tedavilerine göre daha düşüktür.
İmplant Tedavisi Daha Uzun Sürer
İmplant ve protez arasındaki farklar arasında implant tedavisinin dezavantajlı olduğu tek maddenin tedavi süresi olduğunu söylemek mümkündür. Ancak tedavi süresi söz konusu olduğunda da implant ve protez fiyatları ile benzer bir durum ortaya çıkmaktadır. İmplant tedavisi her ne kadar daha uzun sürse de daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir kullanım vadeder. Bu nedenle bir defa yapıldıktan sonra bir ömür boyunca yenileme ihtiyacının ortaya çıkması oldukça nadirdir. Buna karşılık protez tedavisinde gerek protezin gerekse diğer dişlerin sağlığı sıklıkla yenileme ihtiyaçları doğurabilmektedir.
Kalıcı Bir Çözüm İçin İmplant Tedavisi
İmplant mı protez mi sorusunun cevabı aslında hastanın nasıl bir çözüm istediğine bağlı olarak değişmektedir. Eğer kısa süreli ancak daha hızlı ve düşük maliyetli bir çözüme ihtiyacınız varsa protez tedavisini tercih etmek mümkündür. Buna karşılık başlangıçta protez tedavisini tercih etseniz bile destek dişlerin zamanla işlevini kaybetmesiyle en nihayetinde implant tedavisine başvurmanız gerekebileceğini unutmamak gerekir. Dolayısıyla implant ile protez tedavileri arasındaki farklara baktığımızda implant tedavisinin kalıcı çözümlerle öne çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Yazımızda implant ve protez arasındaki farklar nelerdir, implant mı protez mi, hangisi diş sağlığınız için daha iyi bir çözümdür gibi sorulara cevap verdik. Eğer implant protez farkları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız diş hekimlerimizden randevu alabilir, ağız ve diş sağlığınız için en uygun tedaviye kısa sürede başlayabilirsiniz.
İmplant Mı Protez Mi?
Aynı amaçla yıllardır başarıyla uygulanan bu tedaviler arasında seçim yaparken aşağıdaki kişisel kriterler dikkate alınmalıdır :
Yaşınız
İmplant tedavilerinde ileri yaştaki hastalar implant tedavisinin gerektirdiği fiziksel koşullara sahip olmadıkları için daha fazla risk taşırlar. Ancak aynı yaştaki bir kişinin protez yaptırması için daha rahattır.
Tam dişssiz bir ağıza sahipolan ileri yaşlardaki bir bireyin genel sağlık durumuyla ilgili detaylı araştırmalar gerekebilir. İmplant yaptırmaya engel olabilecek diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik sağlık problemlerine sahipseniz tercihiniz protez alternatifine daha yakın olmalıdır. Sistematik sağlık sorunları kontrol altına alınan bireylerde her şeye rağmen ileri yaşlarda da başarıyla implant uygulanabilir.
Çene Kemiği yoğunluğu
İmplant tedavilerinin uygulanması için temel anatomik yeterlilik çene kemiği yoğunluğudur. Bu amaçla panoramik röntgen veya gerekirse tomografi ile bu durumunuzu değerlendirilir. Kemik yoğunluğu düşük olan hastalarda implant yerleştirilmesi ilave cerrahi protokoller gerektirir. Hem tedavi süresi uzar hem de maliyet yükselir. Hem sürenin uzaması hem de maliyetin artması beklentilerinizi ve bütçenizi aşacaksa protez tedavilerini tercih edebilirsiniz. İmplantların ömür boyu ağızda kalacağı varsayılırsa bu durum karar vermeden önce zihinleri meşgul edecektir.
Ağız Hijyeni
Ağız içi çok dinamik bir ortamdır ve sürekli bakım gerektirir. Bazı protez çeşitleri uykudan önce mutlaka ağızdan çıkarılmalı ve uygun solüsyonlarla temizlenmelidir. Bakım yapılmadığında ağız içi enfeksiyonlara yatkın bir ortam haline gelebilir.
Ağız bakımına gereken özeni göstermeyeceğinizi düşünürseniz implant tedavisini tercih etmeniz daha doğru tercih olacaktır. Ancak implant dişleri de doğal dişler gibi fırçalanması gerektiği unutulmamalıdır.
Doğal Görünüm Arzusu
Protez ile implant tedavileri arasındaki en önemli fark konfor beklentisidir. Dışarıdan bakıldığında da hiç şüphesiz implant daha doğal görünür. Ayrıca çiğneme ve ısırma sırasında doğal bir his yaşamak istiyorsanız implant sizin için en doğru tercih olacaktır.