Zirkonyum Mu Porselen Mi?
Porselen ve zirkonyum tedavileri uzun yıllardır tercih edilen diş kaplama yöntemlerindendir. Diş kaplama tedavisi önerilen hastaların aklına “Porselen mi zirkonyum mu tercih etmeliyim?” sorusu gelmektedir. Bu soruya her durumda verilecek cevap aynı değildir. Bu tedavilerin hangi hastalarda ve ne zaman tercih edileceği konusuna detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Öncelikle bu tedavilerin kendine göre avantaj ve dezavantajları olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Tedavi seçeneğine karar verilirken her hasta özelinde bu avantaj ve dezavantajlar ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Halk arasında porselen kaplama olarak bilinen en yaygın uygulama, tıbben metal destekli porselen kaplama olarak tanımlanır. Bu yazımızda porselen diş kaplama olarak tanımlayacağız.
Porselen Diş Kaplama Nedir
Diş hekimliğinde porselenin ilk kullanım örneklerini 18. yy.’da görmekteyiz. Saydam (ışığı geçiren) bir materyal olan porselen, kuvars, kaolin ve feldispat gibi materyallerle karıştırılarak üretilir. Dişin doğal dokusuna yakın görüntü sergileyen porselen; kırılgan olduğu için genellikle metal destekle kullanılır. Genellikle dental seramik adıyla kullanılan porselen kaplama tedavisinde genellikle altın ya da platin kullanılarak metal köprü yapılır. Dayanıklılığı artırmak için kullanılan bu materyaller maliyeti artırır. Bu materyallere krom-kobalt alaşımı eklenerek çelik dayanıklılığı elde edilebilir. Günümüzde metal yerine zirkonyum da destek amaçlı kullanılmaktadır.
Porselen diş kaplama, porselen materyali kullanılarak metal destekler üzerine yapılan tedavidir. Kullanılan materyal beyaz renklidir. Biyo-uyum açısından insan vücuduna uygundur. Altyapısında metal destek kullanıldığı için oldukça dayanıklıdır. Diş eksikliği, çürük, dişlerde sararma, diş eti problemlerinde uygulanır.
Fonksiyonel açıdan oldukça başarılı performans elde edilmesine rağmen, estetik açıdan her zaman beklenen doğallık elde edilmeyebilir. Yapısı gereği opak (ışık geçirmeyen) ve mat bir yapıdadır. Bu nedenle dişlerin saydam (ışık geçiren) ve şeffaf görünümüne uyum sağlayamaz. Günümüz teknolojik imkanlarıyla oldukça gelişmiş teknikler kullanılmasına rağmen altyapısında kullanılan metal destekli materyalin yapısı gereği doğal diş formu ve rengiyle birebir uyum yakalanamaz.
Porselen diş kaplamalar, zamanla diş eti problemlerine yol açma riski vardır. Metal alt yapı kullanıldığı iiçin diş etiyle tam uyum sağlayamayabilir. Ayrıca diş etine tam olarak oturmadığında gıda artıkları kalabilir. Diş eti iltihabının en önemli nedenlerinden biridir. Gıda artıklarının birikmesiyle, ağızda koku ve dişlerde çürüme görülebilir.
Porselen diş kaplamalarda hastanın dişlere törpüleme, inceltme ve kesme yapılmaktadır. Kaba bir görüntü olmasını engellemek için fazla inceltme yapılabilir. Ekonomik açıdan maliyetine bakıldığında porselen diş kaplama fiyatları zirkonyum diş kaplamalarına göre daha ekonomiktir.
Teknolojik gelişmelere paralel olarak porselen diş kaplamaları 1990’larda Empress ve 2005 yılında ise E-max üretilmeye başlanmış ve E-max & Empress adıyla porselen diş kaplama seçenekleri arasına girmiştir. Daha da ileri gidilerek porselen lamine diş kaplamalarında da uygulanmaya başlanmıştır.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Son yıllarda diş kaplama tedavilerinde diğer bir alternatif de zirkonyum diş kaplama tedavisidir. Zirkonyum oksit ile üretilen zirkonyum, doğadaki en güçlü materyallerden biridir ve özel fırınlama tekniği ile daha sert ve dayanıklı hale getirilir. Daha yüksek estetik görünüm ve diş etiyle daha yüksek uyum göstermesi nedeniyle zirkonyum diş kaplamalar daha çok tercih edilir. İsmi kullanılan materyalden alan zirkonyum kaplamalar, genellikle teknolojik tasarım ile tasarlanır ve üretilir. Diş hekimliğinde, porselen kaplama alt yapısı, diş kaplama, dolgu, kanal tedavisi, implant ara parçası, implant, kompozit reçine güçlendirme, kuron ve köprü yapımında kullanılmaktadır. İşlem sırasında zirkonya maddesi oksijenle reaksiyona girdiğinde oldukça sert bir hal alır.
Porselen diş kaplama tedavisine göre daha yeni bir teknoloji olması nedeniyle giderek yaygınlaşmaktadır. Altyapısında metal desteği kullanılmaz.Zirkonyum diş kaplama tedavisinde porselen diş kaplama tedavisine göre daha az müdahale edildiğinden inceltme ve törpüleme daha azdır. Zirkonyum diş kaplama denince ilk akla gelen estetik ve dayanıklılıktır.
Porselen ve Zirkonyum Arasındaki Farklar Nelerdir?
Estetik diş hekimliği uygulamalarında her 2 tedavi yöntemi de kullanılsa da; fonksiyonellik, malzeme çeşitliliği ve fiyatlama açısından farklılıklar göstermektedir. Secimi yaparken en doğru kararı diş hekiminizle birlikte verebilirsiniz.
Zirkonyum mu porselen mi tercihini yaparken vereceğiniz kararı tablo üzerinden belirleyebilirsiniz.
Zirkonyum Kaplama |
Porselen Kaplama |
Alt yapısında metal destek kullanılmaz. |
Alt yapısında metal destek kullanılır. |
Işık geçirgenliği yüksek olduğu için doğal diş dokusu görünümü vardır. |
Doğal diş görünümü istenilen düzeyden uzaktır. |
Diğer dişlere ve diş etine iyi uyum sağlar. |
Diş ve diş etine tam olarak oturmadığı için, ağızda yara, tahriş oluşturabilir. |
Estetik yönden doğal diş dokusuna yakındır. |
Estetik açıdan daha yapay görüntü verir. |
Yapımında doğal dişlere daha az hasar verilir. |
Yapım aşamasında doğal dişlere daha fazla hasar verilir. |
Yüzeyi parlak ve pürüzsüz olduğu için, daha şeffaf görünür. Tartar ve plak oluşumu çok azdır. |
Daha mat görünür. Bu nedenle plak ve tartar oluşumu daha fazladır. |
Ağızda metal tadı veren kötü bir tat bırakmaz. |
Metal içerdiği için ağızda kötü bir tat bırakır. |
İnce ve keskin yapısı çiğnemeyi kolaylaştırır. |
Kalın ve mat olduğundan, çiğneme hareketleri sınırlı ve zordur. |
Malzeme yapısı aşınma ve kırılmaya karşı daha dirençlidir. |
Malzeme kalitesi kırılma ve çatlamaya neden olabilir. |
Porselen – Zirkonyum Farkı
Ağızdaki boşlukların tedavisinde en çok kullanılan tedavi köprüdür. İmplant tedavisi yaygınlaşsa da bazen çene kemiğine implant yapılamayabilir. Buna maddi yetersizlikler de eklenebilir. Bu durumlarda en iyi alternatif tedavi köprüdür. Tek dişlerde görülen yoğun mine kayıplarının tedavisinde de kaplama tercih edilebilir.
Kaplamaların yapımında yaygın metod, metal bir altyapı üzerine porselen yığarak diş üretmektir. Bu yöntemin en sık bilinen dezavantajı estetik görünmemesidir. Porselen, altındaki metalin görüntüsünü yansıtır. Buy nedenle mat ve donuk bir görüntü oluşturur. Buna ek olarak, zaman geçtikçe oksitleneceği için, diş etinde de renklenme görülür. Metal, diş etiyle biyo-uyumlu değildir. Bu nedenle, zamanla diş eti sınırları açılır ve yiyecek birikir.
Zirkonyum bu dezavantajları yaşatmadığı için rahatlıkla kullanılmaktadır. Zirkonyum, ışık geçirgenliği yüksek ve sağlam bir materyaldir. Işık geçirgenliği nedeniyle alttaki dişin rengini yansıtır. Bu, anatomik olarak gerçek dişe uyumlu bir görüntü oluşturur ve estetik görünüm elde edilir. Yapılan araştırmalarda, zirkonyum ile diş eti arasında organik bir bağlanma olduğu ortaya çıkmıştır.
Bu, durum diş eti ile zirkonyum arasındaki uyumun mükemmele yakın olmasını sağlar. Hem daha estetik görünür hem de yiyecek birikimi görülmez. Zirkonyumun tek dezavantajı daha yüksek maliyetin ortaya çıkmasıdır. Kullanım süresi dikkate alındığında uzun vadede daha ekonomik olduğu görülecektir.
Porselen Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?
Dişlerinde restorasyon ihtiyacı olan veya eksik dişleri bulunanlar için porselen diş kaplama yapılması uygundur. Dişlerinin renginden ve aralarındaki açıklıktan memnun olmayanlar porselen lamine kaplama tedavisi yaptırarak çok başarılı sonuçlar elde edebilirler. Lamine kaplamalarda ön dişler için uygun olsa da çiğneme gücü gerektiren dişler için porselen diş kaplama çok tavsiye edilmemektedir. Porselen kaplama türlerinden olan emax & empress uygulamalarının kullanımı biraz daha geniş olduğundan bu konu hakkında diş hekimlerimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Metal Alt Destekli Porselen Diş Kaplama Dezavantajları
- Mat yapısı nedeniyle doğal diş görünümü alınamaz.
- Zamanla diş etlerinde renk değişimine neden olarak diş etlerinin mor-gri görünür.
- Doğru ve etkili bakım yapılmazsa ağız kokusu ortaya çıkabilir.
- Dişlerde hassasiyet sorunu ortaya çıkabilir.
- Özellikle metal alerjisi olan hastalarda alerjik reaksiyon gelişebilir.
Zirkonyum mu porselen mi sorusu diş kaplama tedavisi ve özellikle gülüş tasarımı (smile design) düşünen hastaları daha çok meşgul eder. Diş kaplama tedavileri arasındaki avantaj ve dezavantajları hakkında yeterince bilgi edinmeden tercihte bulunmak gerçekçi değildir. Öncelikle şunu bilmelisiniz : Porselen diş, diş dokusunda kayıp gerçekleştiğinde; zirkonyum diş ise tamamen estetik amaçlı gülüş tasarımı tedavilerinde.
Diş hekimlerimiz detaylı muayene sonrasında hastalarımızın beklentileri ve imkanları doğrultusunda porselen veya zirkonyum diş kaplama tercihini yapmaktadır.
Zirkonyum, çok dayanıklı olduğundan sert gıdalara bile dirençlidir. Biyo-uyumlu bir materyal olduğu için bir alerji tehdidi riski taşımaz ve ağız içine hemen uyum sağlayabilir. Bu nedenle özellikle implant üstü protez, normal protez gibi büyük restorasyonlarda zirkonyum daha uzun ömürlüdür.
Metal üstü porselen, zirkonyum kaplamaya göre daha ekonomiktir. Zirkonyum kaplamalar CAD-CAM denilen 3 boyutlu tarayıcılar ile hazırlandığından maliyetleri yüksektir.
Zirkonyum Diş Fiyatı
Zirkonyum kaplama fiyatları belirlenirken birçok faktör hesaplanır. Bunlar;
- Malzemenin kalitesi
- Diş hekimi mesleki tecrübesi
- Kliniğin yüksek teknolojik altyapı
- Tedavi edilecek diş sayısı
- Tedavi süresi
- Makro-ekonomik kriterler (Döviz kurları)