Diş Beyazlatma
Günümüzde, güzellik standartları ve kişisel bakımın önemi giderek artıyor. Bu bağlamda, beyazlatma uygulamaları da popülerliğini her geçen gün artırıyor. Beyaz ve parlak dişler, sadece estetik bir görünüm sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda güven duygusunu da artırarak sosyal ilişkilerde ve iş hayatında önemli bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle, birçok insan dişlerini beyazlatma yöntemlerine başvurarak daha çekici ve güler yüzlü bir görünüme kavuşmayı hedefliyor.
Diş renginin farklı olmasının sebepleri nelerdir?
Diş renginin kişiye göre farklı olmasının birçok nedeni vardır. Bunlar, hamilelik ve bebeklik döneminde antibiyotik kullanımı, kanal tedavisi, kahve, çay ve sigara gibi ürünler, travmalar, içilen suların yüksek düzeyde flor içermesi ve amalgam dolgu sonrası oluşan renklenmeler olarak sıralanabilir.
Dişlerdeki bu renk değişimi, dişin renklenen bölgesine göre ikiye ayrılır:
İç renklenme
Dişin iç yapısına kadar işleyen ve fırçalama/temizlikle giderilemeyen renklenmelerdir. Dişlerin oluşumu safhasında meydana gelen yapısal renklenmeler de (ilaç veya aşırı flor) bu tanıma girer. Beyazlatma tedavisi bu vakalarda genellikle başarıya ulaşır.
Dış Renklenme
Dişlerin dış yüzeyine çay, kahve, sigara, gazlı içecekler ve kola gibi boyayıcı bazı gıdalarla oluşan renk değişiklikleridir. Genellikle diş taşı temizliği ile bu renklenmeler uzaklaştırılır.
Neden diş beyazlatmaya ihtiyaç duyulur?
Kişisel bakımına özen gösterenler için ağız ve dişlerin uyumu ve görünümü oldukça önemlidir. Dişlerdeki renk ve şekil uyumsuzlukları psikolojik açıdan sorunlara neden olabilir. Toplumdaki yaygın anlayış dişlerin beyaz renkli olması mutlu ve sağlıklı bir görünümün ön koşulu olduğudur. beyazlatma uygulamalarının her yaştan, her katmandan kadın ve erkek arasında ilgi görmesi bu yüzdendir. İnsanlar da bu nedenle beyaz ve ışıltılı gülüşlere sahip olmak isterler.
Diş Beyazlatma (Bleaching)
Dişlerin değişik etkenlerle sararması veya renklerinin koyulaşması nedeniyle istenmeyen bir görünüm oluşur. Ev koşullarında uygulanan bitkisel, doğal beyazlatma yöntemlerinin yanı sıra diş hekimliğine özel, estetik ve restoratif ürünler kullanılarak renk, şekil ve konum bozuklukları çözümlenebilir. Evde yapılan birtakım uygulamaların yanı sıra, diş hekimleri tarafından profesyonel koşullarda uygulanan medikal beyazlatma tedavileri de bulunur. Bunların başında yer alan beyazlatma (bleaching) yöntemi, diğer metodlara göre daha kolay ve zahmetsizdir.
Diş beyazlatma, dişlere beyaz ve estetik bir görünüm kazandırmak için, diş hekimleri tarafından veya diş hekimleri kontrolünde, diş yüzeyine yapışmış organik ve inorganik renkli yapıların; bu amaca özel formüle edilmiş profesyonel beyazlatma ürünleriyle uzaklaştırılmasıdır.
Adından da anlaşılacağı üzere beyazlatma uygulamaları ağız ve dişlerin estetik yönden sağlıklı ve etkileyici bir görünüme kavuşması, dişin renginin de beyazlama kapasitesinin maksimuma ulaştırılması amacıyla yapılır.
Diş beyazlatma ürünleri denilince, profesyonel diş hekimliği kapsamında uygulanabilen ürünlerin yanısıra; market ve eczanelerden de temin edilerek kullanılan ürünler de akla gelir. Fakat her ürün ve yöntemin uygulanışı, tepki mekanizmaları, ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri de farklıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus hastanın durumuna uygun yöntemin belirlenmesidir. Bu aşamada hangi beyazlatma yöntemine başvurulacağına mutlaka diş hekimiyle birlikte ile karar verilmelidir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching)
Adından anlaşılacağı üzere klinikte diş hekimi tarafından uygulanır. “Lazerle beyazlatma yöntemi” olarak da bilinir. Etkin ve hızlı sonuç alınır. Ortalama 30-45 dakikalık 1-3 seans uygulanır. Seans sayısı, beyazlatma hedefine ve bireyin diş hassasiyetine göre belirlenir. İşlemden önce ağız içi ferahlığın sağlanması ve uzun süre kalıcılık için diş taşı temizliği yapılır. İşleme başlamadan önce hedeflenen diş rengi seçilir. Kullanılan kimyasal ajanın olumsuz etkilememesi için diş etleri koruyucu bariyer ile kapatılır. Diş beyazlatıcı kimyasal ürünler yüksek oranda oksijen içerirler.
Aktive olmaları için lazer vb ışık kaynaklarıyla uyarılmaları gerekir. Işın uygulaması sonrası, jel dişlerde belirli bir süre bekletildikten sonra temizlenir. Uygulama sonrası diş rengi kontrol edilir. Hedeflenen diş rengine ulaşılması için gerekli görülürse ilave seans yapılır. Işığın ulaşması açısından ofis tipi beyazlatma işlemi yalnızca alt-üst çenedeki sekiz dişte daha etkilidir. beyazlatma işleminin hemen sonrasında ideal beyazlığa ulaşılması için 24 saat beklenmelidir. Çünkü kimyasal etkileşim bu süre içinde devam etmektedir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching)
Adı üzerinde kişinin ev ya da işyerinde kişiye özel hazırlanmış plaklar yardımıyla yapılan bir yöntemdir. Kişinin her iki çenesinden özel ölçü alınarak hazırlanan beyazlatma plağı hazırlanır. Diş hekimi tarafından kişiye özel diş beyazlatıcı jel seçilerek uygulama süre ve dozu düzenlenir. Buna göre uygulama yapılarak beyazlık elde edilir. Uygulamanın geceleri yapılması daha pratiktir. Ev tipi beyazlatma işleminde kimyasal jelin fazla miktarda ve uzun sürelerde uygulanması, diş etlerini tahriş edebilir. Bu durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve E vitamini içeren bir krem uygulanmalıdır.
Ev tipi beyazlatma ürünleri hidrojen peroksit yoğunluğu açısından klinikte hekimler tarafından uygulanan beyazlatma ürünlerine göre daha düşüktür. Bu nedenle ofis tipi beyazlatma işlemlerinde daha hızlı ve etkili sonuçlar alınır. Ayrıca ofis tipi beyazlatma işlemlerinde, diş hekimi tarafından hastanın diş etleri ve yumuşak dokularına tam bir koruma yapılır. Bu nedenle ev tipi beyazlatma işlemlerinde diş etlerinin tahriş olma riski ofis tip beyazlatmaya göre daha fazladır. Ofis tipi beyazlatma yöntemi beyazlık hedefleri ve uygulamada karşılaşılan komplikasyonlar açısından daha güvenilir bir yöntemdir.
Kombine diş beyazlatma (Ev+ ofis tipi beyazlatma)
Her iki beyazlatma yönteminin (Klinik+Ev ortamı) arka arkaya uygulandığı yöntemdir. Klinik uygulamadan sonra 3-7 günlük ev tipi beyazlatma ile tedavi desteklenir.
Tek diş beyazlatma (İçten beyazlatma)
Genellikle kanal tedavisi sonrasında rengi değişen dişe uygulanır. Önce dişteki dolgu çıkarılır. Bu boşluğa beyazlatma jeli uygulanarak, geçici dolgu ile kapatılır. Hedeflenen beyazlığa ulaşıncaya kadar seanslar 3 günlük aralıklarla tekrarlanır.
Sizin için hangi tip diş beyazlatma yöntemi daha uygundur?
Öncelikle kişiye özel diş beyazlatma planı yapabilmek için mutlaka diş hekiminizle birlikte karar vermelisiniz. Genellikle diş renginin beyaza yakın veya bir-iki ton açılması isteniyorsa yalnızca ofis tipi veya sadece ev tipi beyazlatma yeterli olabilir. Fakat sigara, kahve veya çaydan dolayı dişlerde çok fazla renklenme varsa veya beyazlık hedefi daha yüksekse kombine diş beyazlatma yöntemi tercih edilebilir.
Herkes diş beyazlatma işlemi yaptırabilir mi?
Bu işlemin yapılabilmesi için temel koşul, herhangi bir diş veya diş eti hastalığı olmamasıdır. Bu nedenle her beyazlatma öncesi diş hekimi muayenesi şarttır. Çürük dişi veya diş eti hastalığı olanlar ancak tedavilerini yaptırdıktan sonra beyazlatma işlemini uygulatabilirler.
Diş beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?
Beyazlatma yöntemleri diş ve diş etlerinde hassasiyete yol açabilir. Bu beklenen ve normal bir durumdur ve genellikle 24-48 saatte geçmesi beklenir. Bunun dışında beklenmeyen bir klinik tabloyla karşılaşıldığında uygulamayı yapan hekime başvurulmalıdır.
Yapılan bilimsel araştırmalar; %10 konsantrasyonda beyazlatma jeli kullanımında hiçbir sorun olmadığını göstermiştir. Buna rağmen, diş beyazlatma nedeniyle yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğuna dair tek bir araştırma yoktur. Dişlerin beyazlatılması için farklı konsantrasyonlarda ürünler ancak diş hekimi kontrolünde kullanılabilir.
Herkesin dişleri aynı oranda mı beyazlar?
Her tedavinin herkeste farklı sonuçlar verdiği tıbbın en bilindik gerçeğidir. Bu gerçek diş beyazlatma tedavisi için de geçerlidir ve herkeste aynı oranda sonuç vermez. Burada en önemli faktör dişin yapısıdır.
Dişlerin beyazlaması kaç gün sürer?
Bu süre de kişiye göre değişir. Beyazlama süresi genellikle 15-20 gündür. Fakat antibiyotik kullanımına bağlı gelişen renk değişimlerinin beyazlaması daha geç olur.
Diş beyazlatma kalıcı mıdır?
Organizma canlı kaldığı sürece dişlerde renk değişimi olağan kabul edilir. Tek seansta kalıcı beyazlık mümkün değildir. Beyazlatma işleminden sonra renk zamanla kaybolmaya başlar. Bu süreyi belirleyen en önemli faktörler renkli sıvı (çay, kahve, şarap, kola vb.) içmek ve sigara kullanımıdır. Beyazlatmadan sonra en az 15 gün bu maddelerden uzak durulmalıdır. Genellikle bu süre 6-12 aydır. Beyazlatma işlemi, 6 ayda 1 veya 2 seansla tekrarlanırsa diş beyazlatma kalıcı hale gelebilir.
İşlem sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Beyazlatma süresince ve sonrasında iki gün çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan ve tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulması gerekir.
Diş beyazlatma işlemini yaptırmak için yaş sınırı var mıdır?
Diş beyazlatma işlemi büyüme ve gelişimini tamamlamış herkese yapılabilir. Bu değerlendirme diş hekimi tarafından yapılabilir.
Diş beyazlatma işleminin yapılamayacağı durumlar var mıdır?
Bu değerlendirme diş hekimi tarafından hastaya özel yapılmalıdır. Hamileler ve emzirenlerde diş beyazlatma uygulamaları tavsiye edilmemektedir.
Diş Beyazlatma Fiyatları Ne Kadar?
Diş beyazlatma işleminin maliyeti diğer diş estetiği tedavilerine nazaran daha düşüktür. Ayrıca daha hızlı bir şekilde uygulandığından daha kısa sürer. Diş beyazlatma fiyatları uygulanacak olan yönteme göre değişir. Fiyatı belirleyen en önemli faktörler seans sayısı, diş beyazlatma yöntemlerinin kombine uygulanıp uygulanmadığıdır. Tüm bu değişkenler hastaya özel tedavi planı ile değerlendirilerek bütçe oluşturulur. Maliyeti gözönüne alındığında ev tipi diş beyazlatma fiyatı ofis tipi diş beyazlatma işlemi fiyatına göre daha düşüktür.
Doğal veya alternatif metodlarla diş beyazlatma işlemleri zararları mıdır?
Karbonat, zerdeçal, Hindistan Cevizi yağı, çilek, alüminyum folyo, limon, elma sirkesi, ceviz kabuğu ve çamaşır suyu ile diş beyazlatma gibi çok sayıda beyazlatma uygulaması denenmektedir. Fakat bu maddelerin diş beyazlatmada bilimsel karşılığı olmadığı gibi ağız ve dişler üzerinde telafi edilemeyen hasarlar oluşturabilirler. Bu nedenle kesinlikle uygulanmamalıdır.
Diş Beyazlatma İşleminde Başarı Oranı Nedir?
Bilimsel araştırmalar çay, kahve, sigara veya yaşa bağlı diş renklenmelerinde beklentilerin yüksek oranda karşılandığını göstermiştir. Fakat; ilaç veya aşırı floride bağlı diş renklenmelerinde sonuçlar daha düşük çıkmaktadır. Bu nedenle beyazlık hedefi belirlenirken değerlendirmeler çok yönlü yapılmalıdır.