İmplant Nedir?
Dental implant, kayıp dişlerimizin yerine çene kemiğine titanyum yapay diş kökleri yerleştirilmesi ve sonrasında üzerine porselen veya zirkonyum diş yapılması şeklinde uygulanan bir tedavidir.
Dental implant uygulaması her ne kadar sadece cerrahi uygulama (titanyum vidaların yerleştrilmesi) için kullanılsa da üzerine yapılacak diş de tedavinin protez aşamasını içerir.
Dental İmplantlar yoluyla, kayıp dişlerin yerine fonksiyonel ve estetik görünümlü diş kökleri ve üzerine yapılacak protezlerle çiğneme ve konuşma gibi dişlerin temel işlevlerinin yerine getirilmesi amaçlanır.
Ayrıca, dental implantlarla çene kemiğinde hacim kaybının ve yüzdeki şekil bozukluklarının önüne geçilir.
Dental İmplant tedavisinin protez aşamasında da önemli avantajı da, geleneksel protezlerdeki gibi komşu dişlere zarar verilmeden tedavinin yapılabilmesidir. Dental implant tedavilerinde diş etleri ve çene kemiğinde tahrip daha azdır.
Dental implantlar gülüş estetiği ve fonksiyonelliğin elde edilmesi için günümüzde uygulanan en etkili ve uzun süreli bir seçenektir.
HANGİ DURUMLARDA DENTAL İMPLANT TEDAVİSİ UYGULANIR?
1-Diş Eksikliği: Doğuştan ağzımızdaki dişlerimizin eksilmesi durumunda yerine konulabilecek en uygun tedavi seçeneğidir.
2- Protez Uygulamaları: Ağza uygulanacak protez uygulamalarında birden fazla seçeneği uygulamaya izin verdiği için tercih edilir.
3- Ağız İçinde Boşluk: Ağız içinde oluşan boşluk çene kemiği kaybının önlenmesi için en uygun tedavi seçeneğidir.
Diş implantları, estetik amaçlar için de tercih edilebilir. Gülüşün tasarımı, yüzün şekli gibi nedenlerle de kullanılabilir.
İmplant Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İmplant kararı genellikle tek başına verilecek bir karar değildir. İmplant yaptırması önerilen hastaların karar süreçlerinde öncelikle kendisine güvendikleri bir diş hekimi mümkünse Cerrahi Uzmanına başvurmaları önemlidir.
Bu süreçte hastalar birden fazla tedavi seçeneği arasından seçim yapmak zorunda kalırlar. Seçimi yaparken kendi beklentilerini açıkça ifade etmeleri önemlidir. Bazı hastalarda fonksiyonellik daha öncelikli iken bazı hastalarda estetik beklentiler ağır basmaktadır. Bununla birlikte fiyat ve ekonomik koşullar da önemli bir tercih faktörü olabilmektedir.
- Hastaların genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi en başta yapılması gereken işlemdir. Kronik hastalıkları olan (Kalp, tansiyon, şeker, vb) hastaların tedavi süreçleri diğer tedavilerini yapan hekimlerle işbirliği içinde sürdürülmelidir.
- Güvenilir bir diş hekimiyle başlanmayan tedavi beklentilerin karşılanmaması, hayal kırıklığı, hastanın tekrar eden tedavilere mecbur bırakılması sonuçlarını beraberinde getirir.
- Tedavi planlaması diş hekimiyle birlikte yapılmalı, hastanın beklentileri ve ekonomik koşulları değerlendirilerek en uygun tedavi seçeneği belirlenmelidir.
- Bazı durumlarda implant yapılmadan önce çene kemiğindeki hacim kaybını telafi edecek tedavilere de ihtiyaç duyulur. Bu tedavi seçeneği de hastayla birlikte değerlendirilerek öncelikler belirlenmelidir.
- Bu tedavi genellikle lokal anestezi altında, ağrı kontrolünün yapılabildiği bir süreçte yapılır.
Dental İmplant Aşamaları
- Dental İmplant tedavisi genellikle birkaç aşamadan oluşur. İmplantın yerleştirileceği çene kemiği alanının tedaviye hazırlanması gerekir. Bunun değerlendirilmesi için gerekirse 3 boyutlu radyografik değerlendirme (Dental Tomografi) yapılır.
- Çene kemiği hacim açısından yeterli değilse hazırlayıcı tedavi (Greft ve membran) uygulanması gerekebilir. Bu tedavi sürecin normal implanta göre daha uzun sürmesini getirebilir.
- Tedavinin en kritik aşaması da implantın çene kemiğine uygulanması aşamasıdır. Bu aşamada hekimin bilgi ve deneyimi devreye girer. Alanında uzman bir diş hekimi tecrübesi ve bilgisiyle hasta beklentilerini bir arada değerlendirip, uygun protez yapılacak şekilde altyapıyı hazırlar.
- İmplant uygulama aşamasından sonra implantla çene kemiği arasında kaynaşma aşaması için birkaç ay beklenir. Günümüz teknolojilerinde hastaya hemen diş yapılmasına rağmen kalıcı diş yapılması iin 3 ayı bulmaktadır. Bazı durumlarda bekleme süresi 6 ayı bulabilmektedir.
Protez aşaması, aslında tedavinin en önemli aşamasıdır. Zira hasta implant tedavisinin görünen kısmıyla bu aşamada tanışacaktır. Hastanın fonksiyonel ve estetik beklentilerinin karşılandığı aşama bu aşamadır. Bu aşamayı başarılı kılan en önemli faktör; tedaviye planlaması yapılırken süreçte Protez Uzmanı’ndan da görüş alınmasıdır. Sadece cerrahi aşamanın cerrah tarafından planlandığı tedavilerde protez aşamasında beklentilerin karşılanamadığı durumlarla karşılaşılmaktadır. Yapılacak tedavinin hem cerrahi hem de protez aşamasından oluşması uzmanlıklar arası işbirliğini zorunlu kılmaktadır.
İmplant Yapılmayacak Durumlar
- İmplant cerrahisini kaldıramayacak kadar yaşlılar,
- Öncelikle baş ve boyun bölgesi olmak üzere radyoterapi uygulananlar,
- Henüz kemik büyümesi ve gelişimini tamamlamamış yaştakiler,
- Şeker (Diyabet), yüksek tansiyon, hemofili ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi sistemik hastalıklar nedeniyle tedavi olanlar.
- Sistemik bir hastalık sebebiyle bağışıklık sistemi yetmezliği olanlar.
Özetleyecek Olursak
Dental implant, kayıp dişlerin yerine çene kemiğine titanyum yapay diş kökleri yerleştirilerek estetik ve fonksiyonel dişlerin sağlanmasını amaçlayan bir cerrahi tedavidir. Bu tedavi çene kemiğinde hacim kaybını ve yüzdeki şekil bozukluklarını önlerken, komşu dişlere zarar vermeden diş eksikliğini telafi eder. İmplant uygulaması genellikle birkaç aşamadan oluşur: hazırlık, implant yerleştirme ve protez aşaması. Ancak, implant uygulanamayacak durumlar da vardır, bunlar yaşlılık, radyoterapi geçmişi, kemik gelişimini tamamlamamışlık ve sistemik hastalıklar gibi durumları içerir. Öncelikle güvenilir bir diş hekimiyle tedavi planlaması yapılmalı, hastanın beklentileri, sağlık durumu ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurularak en uygun tedavi seçeneği belirlenmelidir. Sizler de güvenilir bir şekilde implant tedavisi yaptırmak için hemen bizimle iletişime geçin…